ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ КЕРУЮЧОГО АРХІЄРЕЯ

04.05.2013 12:29

Дорогі браття і сестри!

Христос Воскрес!

Я є воскресіння і життя;  хто вірує в Мене,
 коли й помре, оживе. (Ін.11:25)

«Смерті святкуємо умертвіння, пекла зруйнування, іншого життя вічного початок» – співає нині Свята Церква, і знов освітлює нас вічне світло Христового Воскресіння. Сьогодні «Небо і Земля й пекло» охоплені цим священним світлом, яке умертвляє смерть, несе спасіння, життя й порятунок роду людського. Іншими словами, Воскресіння Христове – це найвеличніша подія у світовій історії, що утверджує перемогу життя над смертю, світла над пітьмою, істини над неправдою і, зрештою, перемогу Божу над дияволом.
Смерть і всі її породження — сумнів, маловір’я, смуток, туга, сердечне скам’яніння, сум’яття та страх — переможені Воскреслим Господом нашим Ісусом Христом. Перемога Христова – це  єдина перемога, якій можуть радіти всі люди. Всяка інша перемога на землі розділяла і розділяє людей. Коли один цар земний здобуде перемогу над іншим царем, один з них радіє, а інший сумує. Коли чоловік  переможе свого сусіда, то під одним дахом — пісня, а під другим — плач. Немає на землі переможної радості, що не була б отруєна зловтіхою: звичайний переможець земний радіє своєму успіху і сльозам переможеного супротивника. Він і сам не помічає, як злість наполовину розбавляє його радість.
Тільки Христова перемога — як сонце, що виливає світлі промені на всіх тих, хто стоїть під ним. Тільки Христова перемога наповнює всі людські серця істинною радістю і вірою у кінцеву перемогу Церкви Христової над усіма силами пекла. Часом тьма над усім світом буває настільки глибока, що ми знемагаємо від такої безпросвітной ночі. Буває образливо для душі нашої нестерпно бачити з усіх сторін святкуюче  зло.
Але Господь нас не залишає і сьогодні ми всі себе почуваємо переможцями разом з нашим Господом. За всю історію людства не було і не буде важливішої події як Воскресіння Сина Божого. Адже Ісус Христос Своєю силою змінив постійний вплив гріха, прокляття та смерті на людство, показавши шлях до вічного життя – життя з Богом. Ісус Христос Своєю смертю відкрив для нас двері Небесного Царства. Нині ця радісна звістка урочисто сповіщає про перемогу Життя над смертю, про початок нового життя. Нам дана можливість вмерти для гріха, щоб воскреснути з Христом та разом з Ним жити вічно. Сьогодні Воскреслий Христос стукає у наше серце і кличе вийти Йому назустріч.  
Всі, хто чує голос Спасителя, відкривайте двері свого серця для Господа. Ще вчора сльозами покаяння ми омивали рани на пречистому Тілі Ісуса Христа, зі скорботою допомагали Йому нести хрест людських гріхів на Голгофу, з трепетом та любов’ю поклонялись стражданням Спасителя, а нині ж, як люблячі діти, будемо славословити разом з Ангелами світосяйне Воскресіння Сина Божого та разом з Жінками Мироносицями поспішають з усіма поділитись радістю великою!
Христос Воскрес для всіх, і всім дароване вічне блаженне життя, але хто увійде у райські обителі – залежить від кожного з нас, від нашого вибору: чи йти тернистою вузькою стежиною, чи ступати на широку простору дорогу. Нас ніхто не змушує творити зло чи добро, осуджувати чи прощати, злитись чи любити. Це власний вибір кожного – вибір совісті. І сьогодні уже ніхто не скаже, що не чули про Бога, чи не знали про безсмертя душі. Не потрібно сьогодні шукати мертвого серед живих, бо Ангел дав відповідь, що немає Його тут, Він воскрес (Лк. 24, 5-6). Звістка про життя вічне лунає вже повсюди, навіть у найвіддаленіших куточках нашої планети. Ця споконвічна Євангельська істина про Воскреслого Ісуса Христа, ці два вічно живих слова Правди залишаються назавжди у серці кожної людини, хто їх чує. Вони, ніби духовні скарби, і донині оживляють спраглі душі, наповнюючи їх всепереможною Пасхальною радістю у Святому Дусі.
Господь, як мудрий Учитель і добрий Батько показав власним прикладом як потрібно жити на землі, залишивши для Своїх дітей настанови – заповіді. Вони не вимагають непосильних трудів чи подвигів, всього лише вірити, надіятись і любити, перемагаючи гріхи. Ісус Христос завжди Переможець і у тому приниженні, яке Він терпів на голгофському Хресті, і у світлому Своєму торжестві Воскресіння. Він і нас може зробити переможцями власних недоліків та людських слабкостей. Замість нашого маловір’я, Він дарує нам, маловірним,  живу та сильну віру, замість розчарування – радісну надію, замість лінощів – справжню і нелицемірну любов. Але для цього потрібно зробити хоча б один крок до Бога, і Він візьме нас у Свої обійми зі словами: «Прийдіть до Мене, всі струджені і обтяжені, і Я заспокою вас» (Мф.11, 28). Адже Господь прийшов до тих, хто терпить неправду і скорботи, кого принижують та осуджують за православну віру.
Пасха Христова є святом не тільки тих, хто живе нині, а й тих, хто пере¬йшов у життя вічне, святом усього всесвіту. Бо ті узи гріха і тління, що їх зняв з людства Своїм воскресінням Господь Ісус, впали і з усього створіння, яке стало колись, через падіння Адама і Єви, носієм клятви гріха.
Святкуючи Світле Христове Воскресіння, ми маємо пам’ятати, що те торжество духу, яке ми отримали, проходячи Великий піст, не повинно закінчитися з настанням Пасхи, але навпаки — ще посилитися і зрости. «Будьмо уважні, — закликає нас преподобний Феодор Студит, — щоб нам провести це Свято світло і боголіпно, бо це Пасха — перший і найбільший дар Божий. За допомогою благоговіння приборкаємо своє тіло так, щоб, хоч і зміниться їжа, не змінився наш духовний стан… У цьому полягає для нас сенс таїнства: померти для світу (тобто гріха) і жити тільки для Бога».
 І словами найбільшої радості – Христос Воскрес! – я вітаю нині всіх жителів нашої славної Дніпропетровської землі. Величним Пасхальним привітанням —  Христос Воскрес! —  вітаю нашого земляка   Віце-прем’єр-міністра України Вілкула Олександра Юрійовича, голову Дніпропетровської обласної державної адміністрації Колєснікова Дмитра Валерійовича, весь депутатський корпус обласної та районних рад. З Пасхою Христовою вітаю всіх віруючих. Хай Господь, Котрий дав нам мужність і сили у дні подвигу Великого Посту, дарує і радість Свого Воскресіння. З Воскресінням Христовим вітаю і тих, хто не вірить у Бога, з надією, що Милостивий Господь осяє нині їх світлом Своєї істини. Вітаю і тих, хто в Пасхальну ніч вперше прийшов до храму. У світлі Воскресіння з радістю й душевним трепетом споглядайте Христа. Словами Христос Воскрес! – вітаю я кожного, незалежно від національності, соціального стану, освіти, професії, тому що всі ми – діти Отця Небесного. Тільки у Його Єдинородному Сині, Котрий помер і воскрес для нашого спасіння, можливе наше єднання. Тільки Христос – Переможець смерті – може дарувати нам мир та благословити розквіт нашої Вітчизни, яка живе за словом Євангелія вже понад дві тисячі років.
Хай пам’ятає кожен, що з нами Переможець – Христос! Що Він спас нас від тління й смерті!
Щиро вітаю всіх вас, возлюблені отці, браття й сестри, зі Святом Свят і Торжеством із Торжеств – Святою Пасхою!

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

З ласки Божої Симеон,
Єпископ Дніпропетровський і Криворізький
ПАСХА ХРИСТОВА                                          2013 рік                                             м. Дніпропетровськ

Категорія: