РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ КЕРУЮЧОГО ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЮ ЄПАРХІЄЮ ПРЕОСВЯЩЕННІЙШОГО ВЛАДИКИ СИМЕОНА

послання
03.01.2017 14:33

 

Дорогі брати і сестри!

Христос Народився! Славімо Його!

“Не бійтеся, я благовіщу вам радість велику,

яка буде радістю всім людям.

Бо нині у місті Давидовому народився

для вас Спаситель, Який є Христос Господь”

(Лк. 2: 10-11).

Цими словами благовісника з небес – ангела Господнього – Христова Церква звіщає спасенну новину. Сьогодні нам народився Спаситель: Господь на землю зійшов і явився в людському тілі у місті Вифлеємі. Радіє цього дня небо і земля, радіє весь людський рід тим, що наш Творець не покинув свого творіння. Він Сам став людиною, щоб розділити з нею її життя: її болі і радості, її тривогу і непевність. Адже Господь прийшов у цей світ, щоб стати життям нашого життя, тілом нашого тіла, кров’ю нашої крові. Господь стає одним із нас, щоб спасти нас.

“Христос народжується – славте! Христос з небес – зустрічайте!” Ці віковічні слова святителя Григорія Богослова стали для нас звичним різдвяним привітанням у ці святкові дні. Ми повинні зрозуміти та усвідомити, що до нас з небес приходить сьогодні Сам Творець – Син Бога Живого!

Христос народився! Це слова, якими небесні сили потішили пастирів, що вночі стояли на сторожі біля своїх отар. Христос народився! Це вістка, яка перемінила ніч на день, смуток на втіху, очікування на сповнення надії. Христос народився! Це радість, яка сходить з небес і спонукає людину діяти: шукати вічного Бога в новонародженій дитині, служити Йому, як ближньому, та ділитися цією радістю з іншими.

Радісно сьогодні звучать слова Небесної Літургії: “Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління!” (Лк. 2: 14), – в якій ангельські хори величають Бога за Його велику любов до людини.

Друга Особа Пресвятої Тройці – Бог-Слово – став Людиною. Для невіруючих людей тайна Боговтілення є неможливою та абсурдною. Як це Бог може стати людиною, це неможливо, говорять вони! Однак, “Слово стало плоттю” (Ін. 1: 14), – говорить святий апостол і євангелист Іоан Богослов. Бог таки став Людиною.

Подібно, розмови про єпархіальне управління у центрі міста Дніпра, здавалися нездійсненними та неможливими. Однак завдяки Божому благословенню та нашими з вами спільними зусиллями, стараннями усіх, хто долучився до цієї благої справи, ці прагнення та слова не залишились просто словами, а втілилися у реальність! Адже у році, що минув,  у центі нашого славетного міста народилося єпархіальне управління Української Православної Церкви Київського Патріархату, яке своєю діяльністю та функціонуванням у сфері духовності буде свідчити, що саме наша Церква є правдивою Православною Церквою українського народу!

Таїнство народження нашого Спасителя виявляє нам правду про те, як Боже відкривається через слабке людське, а людське мале і незначне може стати Божим великим, і якщо вірити, то це втілюється у велику Божу справу!

Слід пам’ятати, що Різдвяне таїнство – це здатність увійти в Божу присутність і зустріти новонародженого Христа через вміння бути поруч: бути поруч із тими, хто немічний і беззахисний, хто терпить від холоду та браку найнеобхіднішого.

Україна прожила ще один рік, в якому було все: і надія, і відчай, впевненість і розчарування, здобутки і втрати. Вкотре наша цьогорічна дорога до Різдва була дорогою до пораненого і вигнаного. До війни ніхто з нас не був готовий, проте вона триває, непрохано вламується чи не в кожну українську домівку, українську сім’ю.

У різдвяний час кожен із нас поглядає на небо в надії побачити світло вифлеємської зорі, бо Новий рік не обіцяє бути легшим. Тому ми повинні безперестанно молитися. Не дозволяймо, щоб через певне “призвичаєння” до війни ослабла інтенсивність наших молитов. Спрямуймо всі сили своєї душі на те, щоб у наших родинах та сім’ях тривала безперервна молитва за Україну, щоб у нашій державній оселі, ніби в бідній вифлеємській яскині, засяяло світло віри, яке зупинить війну.

Серед темної ночі непевності й тривоги звучить прадідівська коляда, розвіюючи смуток та всілякі негаразди. З цим різдвяним благовістям прагну відвідати кожну домівку добрих людей, які приймають до себе новонародженого Бога і Спасителя та радіють Різдвом Христовим!

Вітаю обласну та міську владу, волонтерів, звертаюсь  з різдвяним привітом до наших воїнів, які святкують цей величний празник у холодних окопах та бліндажах на передовій і готові життя віддати за свій народ.

Зі співом ангелів про мир на землі та славу на висоті завітаймо сьогодні до тих, хто сумує через втрату рідних та близьких, хто страждає від отриманих ран  та болів…

Всечесні отці, брати і сестри! Як у цю різдвяну ніч радість перемагає смуток, а небесне світло – темряву, так нехай у Своєму Різдві наш Спаситель сповнить нас силою звитяги добра над злом, правди над неправдою, і небесний мир нехай здолає війну!

Благодать новонародженого Спасителя світу нехай створить мир і спокій у наших серцях. Нехай початок Нового 2017 року буде для нас благословенним і принесе добрий успіх у всьому!

 

Христос народився! Славімо Його!

   З ласки Божої Симеон,        

єпископ Дніпровський і Криворізький

Різдво Христове

2016/2017р.Б.

м. Дніпро

Категорія: