РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ПРЕОСВЯЩЕННІЙШОГО СИМЕОНА, ЄПИСКОПА ДНІПРОПЕТРОВСЬКОГО І КРИВОРІЗЬКОГО

послання
05.01.2015 22:11

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

ПРЕОСВЯЩЕННІЙШОГО СИМЕОНА,

ЄПИСКОПА ДНІПРОПЕТРОВСЬКОГО І КРИВОРІЗЬКОГО

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву

та всім вірним Дніпропетровської єпархії

Української Православної Церкви Київського  Патріархату

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

«Небо і земля нині з’єдналися, бо Христос народився;

сьогодні Бог на землю прийшов, і людина піднялася до неба;

сьогодні Невидимий за природою стає Видимим плоттю,

заради спасіння людей»
(стихира свята)

У цю Різдвяну ніч, коли засяяло Світло небесної правди, серця віруючих людей наповнені духовною радістю і благоговійним трепетом перед найбільшим і найглибшим таїнством християнської віри – народженням Божого Сина. Творець і Цар віків – Безначальний, Присносущний, Всеблагий – схилив небеса і зійшов на землю. Всемогутній і Вседосконалий Бог приймає на себе людську природу, навчає людину Божественному закону і звершує справу спасіння. Так, Безначальний починається, Безтілесний утілюється, Невидимий стає видимим, Багатий збіднів, щоб благодатно збагатити нас, зубожілих від гріха і злості диявола.

Увесь сотворений світ є учасником Божественного промислу; схиляють свої коліна Віфліємські пастухи споглядаючи Небесне чудо; під покровом чудесної зірки поспішають принести свої дари волхви – мудреці, прообразуючи собою всі земні народи, і навіть тварини безсловесні намагаються своїм подихом зігріти Богомладенця.

Ми відкриваємо Христу Спасителю своє серце і відчуваємо радість свята, ми живемо цією радістю цілий рік, і вона укріплює нас, вона допомагає нести кожному з нас життєвий хрест, долати труднощі і випробування. Свято втілення Бога Слова дає кожній людині все необхідне для побудови Царства Божого у своїй душі.

Кожен християнин — це живий свідок Христовий. Його обов’язок — бути гідним свого покликання, звершуючи справу свого спасіння. Лише в такому разі ми зможемо належним чином прославити Христа Спасителя, Який народився заради нас і нашого спасіння.

Христос прийшов у світ для того, щоб поширювати благу звістку про Царство Небесне і стати початком цього Царства для нас. Тим не менш, Він прийшов для того, щоб допомогти і зцілити людську слабкість. Він чудесно і неодноразово годував народ, що слухав його слова, він очищав прокажених; Він підтримував паралітиків; Він дарував світло сліпим, слух для глухих і мову німим, Він виганяв нечистих духів, воскрешав мертвих, підтримував покинутих і пригноблених; Він засуджував незаконні багатства, бездушність до бідних, лицемірство і зарозумілість у людських стосунках, Він став прикладом добровільного принесення Себе в жертву заради інших!

Наша цьогорічна дорога до Різдва була дорогою до пораненого і вигнаного. Наша Церква в буквальному сенсі стала лікарнею щоб дати прихисток гнаним і загоїти рани постраждалих.

До війни ніхто з нас не був готовий, проте вона триває, непрохано вламується чи не в кожну українську домівку, особливо на східних теренах нашої країни. Справа держави – мудро вирішити проблеми і допомоги своїм громадянам. А справа кожного християнина – бути близько, бути поруч із тими, хто в біді. Саме це християнське єднання з потребуючими, яке звемо солідарністю, і робить нас сильними. Бо в ньому проявляється і через нього передається нам сила воплоченого Бога, дія Спасителя, який народився для того, щоб вчинити нас вільними і непереможними у Бозі.

Наше найбільше завдання —  це завдання молитися. Сьогодні не дозвольмо, щоб через певне «призвичаєння» до війни ослабла інтенсивність наших молитов.   Спрямуймо всі сили своєї душі на те, щоб у наших родинах і грамадах тривала безперервна молитва за Україну, щоб у нашій державній оселі, ніби в бідній вифлеємській яскині, засяяло світло віри, очистилися наші серця, народилося нове життя. І тоді, маючи на собі Боже благословення, ми станемо найщасливішим народом на Землі.

Свята коляда звучить і  розвіює смуток та всілякі негаразди… З цим різдвяним благовістям, яке вона несе,  линемо до наших воїнів, які зустрічаютьРіздво Христове на передовій захищаючи  свій народ. Зі святковим віншуванням добра заходимо до тих, хто втратив свою домівку та тепло рідної сім’ї.

Зі співом ангелів про мир на землі та славу на висотах завітаймо сьогодні до тих, хто сумує через втрату рідних та близьких, хто страждає від отриманих ран і тих, хто в полоні й ув’язненні.

Як у цю різдвяну ніч радість перемагає смуток, а небесне світло – темряву, так нехай у своєму Різдві наш Спаситель сповнить нас силою звитяги добра над злом, правди над неправдою, і небесний мир хай здолає війну.

Вітаю всіх вірних Дніпропетровської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату  зі святом Різдва Христового. Вітаю і наших братів з Московського Патріархату та закликаю до спільних кроків на шляху утворення в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви. Вітаю представників державної, обласної та міської влади бажаючи Божого благословення у справах державотворення.

Хай буде наступаючий Новий рік роком благословенного миру в наших душах, сім’ях, родинах, у Церкві, Україні і в цілому світі.

Христос з небес, зустрічайте!

Симеон,

єпископ Дніпропетровський і Криворізький

Різдво Христове

2014 / 2015 р.

м. Дніпропетровськ

Категорія: