22-га неділя після П’ятдесятниці

22 nedilya hislya pds
05.11.2012 11:11

у якому зокрема виділив : « Бачимо що для одного смерть стала тихим сном та початком блаженного життя, а для другого страшним пеклом. В розмові між Авраамом та багачем Господь пояснює багато цікавих для своїх слухачів речей. Більшість з яких стають принципово важливими у моральному житті до сьогоднішнього часу. Дискусія між багачем продовжується ще одною просьбою. «Отче, сказав багатий, благаю ж тебе, пошли його в дім батька мого;. я маю п’ять братів, нехай він їм скаже, щоб і вони також не прийшли в це місце муки.» Лк. 16.27-28. Багач просить Авраама, щоб зробив чудо — воскресив Лазаря, і послав його попередити кого? Людство, юдеїв, грішників? Ні, лише його п’ятеро братів, що живуть в домі його батька (Лк.16, 27-28). Він навіть перебуваючи у вічності просто нездатен думати по-іншому, його надалі цікавили інтереси лише власні і певного обмеженого кола людей, які певним чином ототожнені з ним, тілесним чи духовним зв’язком. Авраам вказує йому на те, що не потрібно воскрешати Лазаря бо його прихід у світ не змінить життя братів цього багача. Св.Іван Золотоустий проводячи аналогію з цією притчею говорить : « Чому Христос по воскресінню не з’явився цілому Єрусалиму, а лишень учням? Бо фарисеї та старійшини, та не тільки вони, але і багато хто з інших– все одно б не повірили. Вони б навпаки знову хотіли би вбити Ісуса».
Кожного з нас дорогі в Христі, можна прирівняти в більшій чи меншій мірі до «бенкетуючого багача» з сьогоднішньої притчі, з однієї простої причини — всі ми з вами є зануренні в матеріальне життя. «Бенкет» — це наше земне життя. «Лазар» — бідна наша душа, яка бажає хоча би крихти уваги до себе. Ми сьогодні для неї не уділяємо уваги, а в майбутній Вічності вона буде страждати через наше небажання потрудитись в духовному житті.
Ми повинні завжди пам’ятати, що життя людини не закінчується тілесною смертю, бо і там у Вічності, ми будемо бачити один одного. Притчею про «багача і Лазаря» сьогодні повчає нас Господь. Тому поспішаймо творити добро, ласкою, посмішкою, добрим словом та матеріальною допомогою зігріваймо серця бідних та потребуючих, щоби такими вчинками свідчити свою любов до Бога та до свого ближнього».
Цього ж дня ввечері був відслужений Акафіст до Пресвятої Богородиці перед її чудотворною іконою іменуємою Холмська, яка вже тиждень перебуває у Дніпропетровську. Торжественний спів очолив Керуючий нашою Єпархією Преосвященнійший владика Симеон у співслужінні духовенства міста. За час перебування святині у нашому місті храми у яких перебувала Холмська Богоматір були переповнені богомольцями. Хочеться нагадати, що чудотворіння немислиме без віри в Божественне милосердя. Чудотворіння через ікону є актом дієвого зусилля розуму віруючого, зверненого з молитвою до Бога, і актом сходження благодаті Божої у відповідь на молитовні зусилля віруючого. Чудодійна сила виходить не від ікони, а через ікону, і благодать цієї сили може сприйняти віруюча людина.
Хочемо підкреслити, що Ікона ще деякий час буде перебувати на Дніпропетровщині. З точним графіком можна ознайомитися за цим посиланням.

Категорія: