Українська помісна церква — вірний проект і добра справа від Бога, — Владика Симеон

сим заст IMG_0178
27.07.2018 14:31

Вже майже три десятки років в незалежній Україні триває боротьба за Єдину помісну українську церкву, її відокремлення від Москви. І сьогодні, напередодні 1030-річчя Дня Хрещення України-Руси, наша держава, як ніколи, близька до появи власної автокефальної церкви. В цьому переконаний керуючий Дніпропетровською єпархією Преосвященнійший Владика Симеон.

У ексклюзивному інтерв’ю для Дніпрограду Єпископ Дніпровський та Криворізький Симеон розповів про роль церкви в державотворенні, важливість святкування 1030-ліття хрещення Руси-України та надання Томосу Українській Церкві.

Українська держава попросила Вселенського патріарха про надання автокефалії Українській Церкві. Що означає Єдина Помісна Православна Церква для України? Кому і навіщо це потрібно?

Помісна церква у православ’ї – автокефальна, що в перекладі з грецької мови означає незалежна, церква зі своєю організацією та структурою. Це незалежна самоврядна церква на певній території. Як правило, помісна церква є одночасно і національною, кордони юрисдикції якої збігаються з кордонами національної держави.

Прикметно, що виникнення самостійної держави православного народу майже відразу спричиняло і створення його помісної церкви. Чого в Україні, на жаль, досі не сталося. Загалом у світі є близько двох десятків автокефальних православних церков: грецька, румунська, болгарська, грузинська, польська та інші. Усі вони взаємодіють між собою та часом приймають спільні рішення.

Сьогодні власна Помісна православна Церква є одним із необхідних етапів здобуття Україною повної незалежності. І ми маємо право на свою церкву, адже до 17 століття вона таки була самостійною. Тоді, за різних історичних причин, її продали московській церкві – відбулося приєднання Київської митрополії до Московської церкви. Потім сталася всім відома історія, коли престол перенесли з Києва до Новгорода, а вже з Новгорода до Москви. Отак Національна українська церква втратила свою самостійність.

Нормалізація канонічного статусу й церковного життя тих православних вірян, які прагнуть відродити давні, органічні для Київської Церкви форми благочестя, позитивно вплине на духовний клімат в Україні. Окрім того, ми робимо Україну сильнішою, а церкву самосвідомою, загартовуємо характер своєї незалежної церкви. Безперечно це питання є одним із чинників розбудови української нації. Українська помісна церква — вірний проект і добра справа від Бога.

Що зміниться для звичайних українських вірян? 

До визнання канонічності української церкви прагне народ, свідомі священнослужителі, уряд та влада. Вже незабаром буде закрито цю главу розділення української церкви і буде засновано церкву в Україні для всіх православних українців, отоді, я думаю, це допоможе заспокоїти дух і примирити людей один з одним. Як то кажуть, буде лад у хаті. Не буде роздорів православних – хто більш канонічний, хто більш віруючий.

Кажуть, що держава не має права втручатися у церковні справи. Що скажете?

А вона у даному випадку і не втручається. Держава допомагає церкві. І всі історичні справи, які стосувалися надання автокефалії, вони не тільки вирішувалися за рішенням церковників, а й із державною підтримкою.

Коли Єдина Українська Церква стане реальністю? Наскільки це складний процес і як налаштовані в Константинополі?

В Константинополі мають схвалити церковне рішення про автокефалію — Томос. Патріарх Філарет свідчить, що вже цьогоріч ми отримаємо визнання. Після цього у Києві збереться всеукраїнський православний собор за участі усіх архієреїв, які підписали звернення до патріарха. На цьому соборі представник Вселенського патріархату зачитає Томос, а архієреї оберуть зі свого складу предстоятеля нової церкви. Далі розпочнеться великий процес об’єднання по місцях.

Зазначу, що Патріарх Варфоломій та ієрархи його церкви неодноразово висловлювалися, що Україна є канонічною територією Константинополя, а не Москви, і що необхідно сприяти єднанню українських православних. Вселенський патріархат також погодився, що українська церква давно визріла стати самостійною, а наша Матір церква – не Російська федерація. Ба більше, він заявляв, що Московська церква є дочкою Української. Це є одним із ключових фактів для відновлення історичної правди й спростування московських міфів та отримання Томосу.

Наразі завдяки Україні московська церква має статус найбільшої в світовому православ’ї. Відтак – ставить питання про те, що оскільки вона має бути першою і авторитетнішою. Вона намагається тиснути на ті чи інші рішення Вселенського патріархату, що звичайно є недопустимим. Тому і в Константинополі зацікавлені, аби Українська церква стала автокефальною.

Що далі буде з російською церквою в Україні? Чи буде вона існувати?

Буде. Але матиме правильну назву – російська церква в Україні. Має право РФ мати посольство в Україні? Має. Є люди, які вірять і приходять туди? Є. Так само буде із церквою.

Проте час впевнено гратиме нам на руку. В цьому випадку дуже гарний приклад естонського досвіду. Після здобуття незалежності в Естонії відновили власну православну церкву, а в 1996 році за підтримки естонської влади Вселенський патріарх відновив дію Томоса про автономію естонської церкви. Тоді вірян Московського патріархату було 45%, лише за декілька років ця позначка знизилася до 15%.

Після здобуття автокефалії, певно постане питання щодо церковного майна, зокрема його перебування у тій чи іншій власності. Як вирішиться це питання?

Все, що стосуватиметься церковного майна матиме державний порядок. І порядок такий — національні святині, історичні пам’ятки, здобутки українців – належатиме українській церкві, тобто буде власністю держави. Все, що було побудовано за кошти московської церкви має право бути їхнім.

Сьогодні російська церква і Москва виступає проти незалежності української церкви. Довкола цієї теми, за ініціативи самої ж РФ, розпускаються плітки, створюються провокації. Як реагувати українцям на такі дії?

Очевидно, що це штучний фактор. Тому що Росія відчуває, що втрачає територію та засіб впливу, адже всім відомо, що російська церква — так звана п’ята колона в Україні. Їм страшно, що наш національний дух набирає сили, що ми укріплюємо національну свідомість – одна церква, одна держава. Вважаю, що ми повинні вирости і бути самодостатніми, займатися просвітницькою діяльністю. Пояснювати, що це щира справа із доброю метою.

Тим пак, хочу сказати, що священники МП на місцях насправді дуже вболівають за незалежність української церкви. Ми не будемо говорити, хто саме, аби їм не зашкодити. Але це факт.

Сьогодні-завтра Україна святкує 1030-ліття хрещення Русі. Що означає це свято?

1030-ліття хрещення Руси-України утверджує історичну автономність українців. Не Москва-ріка, не Волга, а Київ є центром Київської Русі. Хрещення Київської Русі відбувалось саме на наших теренах. Як би сьогодні в Росії не намагалися переписати історію України, їм це не вдасться. Як відомо з літописів, хрещення Руси, руського народу відбулося на річці Почайна, що впадала в Дніпро нижче урочища Хрещатик. Звідси, з берегів Дніпра, світло християнства поширилося на північ і схід до Москви. Тож ми наголошуємо, що Дніпро – це наш Йордан. І наших сусідів це дуже дратує.

В Росії минулого року побудували пам’ятник князю Володимиру Великому поблизу Кремля. Нехай будують ще більші пам’ятники, але історію вони не перепишуть. Тому що вона вже закарбована на наших землях. І святкування такої величної дати стане об’єднавчим майданчиком для всіх українців, який закріпляє віру і стає наріжним фундаментом для розбудови української нації.

Чимала кількість дніпрян бере участь у святкуванні в Києві. Адже ми знаємо, що таке національних дух і як важливо берегти державність і релігію. Тому що за 200 кілометрів від Дніпра — війна, де вже зараз на ходу намагаються переписати історію.

Тож запрошую усіх небайдужих містян приєднітися до великого державного та церковного свята.

Нагадаємо, до Дня Хрещення Руси-України жителів Дніпра та області запрошують на паломництво до Києва. Всі бажаючі віряни можуть взяти участь у святковому богослужінні та спільній молитві за єдину українську помісну православну церкву.

Окрім того, у Дніпрі з нагоди 1030-річного ювілею Хрещення Руси-України на території етнопарку Стара Самарь відбудеться святковий фестиваль.

джерело

Категорія: