5 ПОРАД ДЛЯ ВИХОВАННЯ ДОСТОЙНОГО ХРИСТИЯНИНА

IMG_7027
08.02.2022 15:55

Кожна благочестива християнська родина прикладає багато зусиль для виховання своїх нащадків. Усі батьки хочуть, щоб у майбутньому їх діти стали достойними громадянами своєї країни і справжніми християнами. У цьому дописі пропонуємо 5-ть порад молодим батькам задля виховання доброго християнина.

 1. МОЛІТЬСЯ РАЗОМ.

Одна із головних засад християнського життя є молитва. Тому найперше – потрібно пробудити у дитини бажання молитись, щоб ще змалку в серці немовляти жевріла любов до молитви. Для цього батькам варто подати своїй дитині приклад власної молитви. Тому коли тато і мама будуть молитись вранці й увечері дитина сама потягнеться до них. На початку немовля буде лише слухати, а згодом навіть захоче і вивчити якусь з молитов.

 2. ВІДВІДУЙТЕ ХРАМ.

Частіше беріть свою дитину до Церкви. Вперше привести своє чадо до храму, можна відразу після Хрещення. Згодом, коли у немовляти прокидається бажання пізнавати світ, то варто розповісти їй про те як влаштований храм. Не потрібно перевантажувати дитяче сприйняття, а розповісти про прості речі такі, як свічки, ікони, тощо. Добре буде, коли побуваєте у храмі у будні дні, коли не так багато людей. Це допоможе дитині краще розглянути і зрозуміти дім Божий.

 3. БЕРІТЬ УЧАСТЬ В ТАЇНСТВАХ.

Жоден християнин не може жити без Святого Причастя. Саме в Таїнстві Євхаристії ми єднаємось з нашим Спасителем, який сказав: «Хто їсть Мою Плоть і п’є Мою Кров, в Мені перебуває, і Я в ньому» (Ін. 6, 56).  Цю істину повинен зрозуміти і засвоїти кожен віруючий. Малечі ще від юності потрібно пояснювати про важливість Причастя Святих Христових Таїн. При цьому Святі Дари не потрібно зводити до банальних порівнянь, як от «цукерка» чи «медок». Краще відразу говорити, що це велика святиня яка необхідна для здоров’я душі та тіла, а вже згодом поступово і все більше розкривати значення цього Таїнства.

 4.ЧИТАЙТЕ ДИТЯЧУ БІБЛІЮ.

Важливим елементом виховання майбутнього християнина є духовні повчання. Першим і основним твором цього заняття є читання Священного Писання. Розпочати цей процес варто зі знайомства зі дитячою Білію. У ній в доступній формі подаються оповідання про важливі історії в житті людства, розповідається про визначних постатей біблійної історії. На сторінках цієї книги описуються події Різдва Христового та Його Світлого Воскресіння, які є основою нашої віри.

5. ЗАПИШІТЬ ДИТИНУ ДО ВОСКРЕСНОЇ ДУХОВНОЇ ШКОЛИ.

Практично при кожному храму діє недільна школа. Тут діти пізнають основи християнської віри. Навчальний процес у такій школі побудований не так як у звичайній. Тут ніхто не карає і не ставить поганих оцінок. У воскресній школі у доброзичливій атмосфері вивчають слово Боже. Діти мають змогу брати участь у інтелектуальних іграх на духовну тематику, дивитись пізнавальні християнські мультфільми, а після уроків всіх чекають солодощі та чаювання. Навчання у такій школі сприяє моральному вихованню.

Такими доволі простими методами можна досягнути доброго результату і християнських висот. Важливо лише, щоб усе християнське виховання було добровільним, щоб дитина сама хотіла бути християнином, а наша віра їй була цікавою. Для цього варто зробити кілька згаданих вище кроків, а в усьому іншому допоможе Господь.

 

Категорія: , ,