Про спокуси

15209-1-f
28.03.2013 05:49

Ще небезпечніше «полон». Останнє, за визначенням святих отців, є насильницьким відведенням серця в полон, утриманням в ньому і злиттям ніби в одне життя з предметом полонив. У тому випадку, якщо «полон» стає довготривалим або часто повторюваним, хронічним, душа буде в стані пристрасті. Звідси існують наступні ступені, за якими гріх входить в нас: образ — прілог; інтерес — поєднання; потяг — полон, пристрасть.

Джерело походження пристрастей — темна сила. Пристрасті суть демони. Пристрасть гаряча, смутна, необдуманість, зла, стрімка. Підпадає демонічному потягу, людина зазнає поразку своєї богоподібної свободи і відпадає від божественного життя. Коли-небудь пристрасний помисел або образ утвердиться в душі, тоді людина стає в тій чи іншій мірі одержимий (різного ступеня, напруги і сили).

Отже, пристрасті суть хвороби, виразки душі демонічного походження, які, при сильному розвитку їх, ведуть душу до духовної смерті. У стані пристрасті людина перебуває ніби в стані душевного сп’яніння. Святі отці називають вісім головних пристрастей: обжерливість, блуд, печаль, смуток, гнів, марнославство, гордість і грошолюбство.

Обжерливість і блуд — збочення потреб тіла. Мирська печаль ображає Духа Святого, затьмарює розум і перешкоджає молитві. Ні в якому разі не сумуйте. Зневіра — це кат. Рятівна печаль тільки про гріхи вчинив. Преподобний Серафим Саровський Дівеєвського сестрам велів більше всього боятися зневіри і від нього бігати, як від вогню. Немає нічого гіршого зневіри.

Гнів — це пожежа душі, за висловом святих отців. Душа не усвідомлює під час нападу гніву, що у всьому що сталося треба бачити волю Господню, завжди благу і досконалу. У боротьбі з гнівом добре: перше — мовчання, друге — віддалятися від збудливого гнів, третє — просити прощення, четверте — внут-Ренні волати до Господа про умиротворенні серця. На того маєш право гніватися, хто хоче відлучити тебе від Бога. Початкова стадія гніву — це роздратування, на яке так мало звертаємо уваги. Однак воно непробачно, оскільки в цей час ми знаходимося у владі темної сили.

Самої згубною і ненависної для Бога пристрастю є гордість — зведення самого себе в кумири, шанування себе вище інших, зваба собою, своїми достоїнствами, здібностями, розумом і т. п. Гордість, коли незабаром опановує бідної душею, то як лютий тиран все місто до підстави розоряє. З гордістю зв’язана пристрасть марнославства.

Як лікувати пристрасті? Кожне опір пристрасті слабшає її, захоплення пристрастю підсилює її. Найбільш абсолютно пристрасті перемагаються очищенням серця шляхом посилених молитов і подвигів. Треба розвивати протилежні пристрастям чесноти. Наприклад, якщо розвинути смиренність, згасне гордість, якщо буде панувати радість, то не буде місця печалі.

Зцілення від пристрастей вимагає багаторічної боротьби. Один з великих подвижників говорить: «Мені знадобилося п’ятнадцять років, щоб перемогти гнів».

Отже, всім початківцям свій шлях до спасіння треба пам’ятати не тільки про його «вузькості», але й про те, що роки можуть пройти, поки будуть помічені ознаки викорінення пристрастей. Ігуменя Арсенія говорить: «Чистоту помислів і чистоту почуттів неважко придбати самотою, читанням духовним і вправою в молитві». Але чистота серця багатьма стражданнями набувається, вона є скинувши людське пристрастей. Там, у грудях, є тяжкість незрозуміла, яка тисне і тисне, яка, як стіна, стоїть між душею і Господом. Цю стіну може зруйнувати благодать Божа при нашій рішучої боротьби з пристрастями за заповідями Божими.

Треба розрізняти чистоту розуму і чистоту серця. Навіть мирна молитва ще не служить показником перемоги над гніздяться в серці пристрастями. Безпристрасність же не в тому полягає, щоб не відчувати пристрастей, але в тому, щоб не приймати їх у себе.

Пристрасті мучать душу. Вони погані більше тому, що не дають душі долучитися блаженства, яке є єднання душі з Христом. І саме добро — не межа прагнень душі: спокій душі — один Бог.

Категорія: