Терпіння, смирення і молитва / Неділя митаря і фарисея

img_5308
01.03.2013 19:52

Під час Літургії у сан ієрея був рукоположений протодиякон Димитрій Поворотній. Під час Літургії Владика виголосив проповідь у якій сказав: «Це притча про правду, яка визволяє нас (Йо. 8, 32). У ній ідеться про правдивість нашої молитви. Бо справді, як ми живемо, так і молимося. У хвилини молитви, як і в кожну хвилину нашого життя, ми маємо однаковий стан серця. Слова нашої молитви виражають те, якими ми є у своєму серці.
Фарисей розповідає про себе; перед Богом і перед людьми він виставляє своє ідеалізоване «я». Він дбає про значимість своєї особи, і в цьому бачить своє життя.

Митар у кількох словах виражає все. «Боже», – промовляє він, тобто вже від початку він звернений до Бога і залишається таким надалі. Навіть коли він говорить про себе: «Надо мною, грішним» (Лк. 18, 13), то знову ж таки показує себе через погляд Бога. Митар правдивий. Він віддає себе, в прямому розумінні слова, приносить себе перед Богом таким, яким є. Він не показує себе в ідеальному світлі. Він – митар, а тому брехун і злодій в очах людей. Митар визнає це перед Богом, у світлі Божого погляду, не надягаючи маски. Він правдивий у своїй молитві. То ж коли Бог очистить і виправдає його, він зможе бути правдивим у своєму житті.
Так, Бог таємничим способом діє в нашій душі. Це Він, наш Отець, діє першим, бо першим любить нас і діє, вихлюпуючи свою любов у нас, як тільки ми віддаємо себе Йому у правді серця. Саме такої молитви нам найбільше бракує. Молитва – це дія, що приносить найбільше плодів, бо вона – найвільніша дія нашого серця – єднається з дією Святого Духа, аби дозволити Йому здійснити те, чого Отець бажає для нас.

Саме так молиться Ісус. Просімо Його, щоб навчив нас «понижуватися» так, як Він, бути правдивими, з радістю визнавати, ким ми є. Тоді Святий Дух сходить до нашого серця і звідти разом з Ісусом підносить нас до Отця у єдності з усіма тими, за кого ми молимося «Господи, помилуй нас», хто, як і ми, перебуває у скорботах.»

Божественна Літургія закінчилась уставним многоліттям.

Ввечері того ж дня, за давньою традицією нашої єпархії, був відправлений акафіст до пресвятої Владичиці нашої Богородиці.

ФОТОЛІТОПИС МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ

Категорія: