Неділя всіх святих землі Української

nedilya vsih svyatih zemli ukrain
15.06.2012 07:48

Пригадуємо цю славну подію не лише щодня, як апостоли, служінням Таїнства Христової Жертви в Пресвятій Євхаристії, і в пам’яті святкування кожного першого дня тижня, Дня Господнього – неділі, а і в радості поминання будь-якого з великих дванадесятих Господських чи Богородичних свят — дивовижних подій історії спасіння, які безпосередньо співвідносні з «торжеством торжеств»; і в окремих щоденних святкуваннях кожного одиничного вияву сили і могутности Воскреслого Спасителя, сповіщених світові через життя і діяння його святих.

Безліч таких проявів, ми, серед нашої обмеженості та немочі, намагаємось узагальнювати для себе «спалахи» Духа Святого, беручи за приклад для наслідування якусь одну з чеснот у житті великих подвижників, в особливий спосіб виокремлюючи та підкреслюючи її значимість для нас через тексти величань та подячних молитов Богові у богослужінні. Так постають перед нашими очима великі патріархи, побожні праотці, богоносні отці, богоглаголиві пророки, всехвальні апостоли, добропобідні мученики, безстрашні сповідники, чесні страстотерпці, ангелоподібні преподобні, гідні подиву безсрібники та безліч праведників…

Особливо радісно стає на серці українського молільника, коли він впізнає тих, чиї чесноти і свідчення є особливо близькими йому за духом, бо їхні життя і діяльність по-особливому пов’язані плоттю і кров’ю з рідним народом, його історією, культурою та релігійним переживанням. Ось і сьогодні відчуваємо особливе піднесення, просячи про заступництво перед престолом Всевишнього у наших хворобах та немочах святих рівноапостольних великих князів і просвітителів української землі Володимира та Ольгу; стовпів віри й славетних воїнів Христових, засновників українського чернецтва преподобних Антонія і Феодосія; світочів смирення, побожності, миру, справедливости страстотерпців Бориса і Гліба; великих святителів Михаїла, Іларіона, Макарія, Петра, Олексія, Петра (Могили), Димитрія та Арсенія Ростовських; цілий Собор преподобних Отців Києво-Печерських…. і сотень, чи навіть тисяч тих інших наших братів і сестер, імен яких ми не знаємо, але котрі осяяні сяйвом Божественної слави. Саме сьогодні маємо можливість глибше замислитися над значимістю цих невідомих, але таких рідних нам людей у справі нашого спасіння. Адже саме сьогодні – свято всіх тих, хто в різний час і в різний спосіб своїм свідченням віри зумів вимолити для нашої землі благодать Святого Духа, котра, хоч невидима за своєю природою, видимо виявляється. Невідомі нам їхні імена, але чи від цього повинна бути меншою наша їм вдячність? Чи є це перешкодою для молитви? Це свято є для нас не тільки прикладом подвижництва, воно також сповнене прохальних молитов за дієве заступництво угодників Божих.

Тому так важливо сьогодні нам, православним християнам України третього тисячоліття, йти за Христом і «поводитися, як діти світла», пам’ятати, що сьогоднішнім торжеством Господь перекидає до наших сердець ще один місток через прірву гріха, яка відділяє нас від Нього, укріплюючи і заохочуючи сміливо ступати тим вузьким шляхом досконалості, яким пройшли сотні і тисячі наших відомих і невідомих братів, співучасників Його благодаті.

Ієрей Сергій Нарольський

Категорія: