ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Преосвященнійшого Владики Симеона

Easter
12.04.2017 16:17

Пасхальне послання

єпископа Дніпровського і

Криворізького Симеона

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву

та всім вірним

Дніпропетровської єпархії

Української Православної Церкви

Київського Патріархату

Дорогі брати і сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

“Прийдіть, усі вірні, поклонімося святому Христовому Воскресінню”

 Нині – День великого загального торжества, бо Христос наш Спаситель воскрес із гробу. Не маючи можливості особисто вітати багатьох із вас, дорогі брати і сестри, через віддалі, що нас розділяють, вважаю своїм святительським обов’язком  за допомогою свого послання говорити з вами в ці особливі, світлі дні Святої Пасхи.

Нещодавно, переживаючи події Страсної седмиці, ми відчували, яких принижень і страждань зазнав Христос в останні дні Свого земного життя. У ці дні добровільного страждання Господнього, ми бачили Христа безславним і зневаженим, як говорив про Нього пророк Ісая: “…немає у Ньому ні вигляду, ні величі; і ми бачили Його, і не було у Ньому вигляду, який приваблював би нас до Нього. Він був знехтуваний і принижений перед людьми…” (Іс. 53: 2-3).  Його зрадив один з учнів, судили безвинно, бичували, опльовували, принижували, знущалися із Сина Божого, нарешті вбили, розіп’яли на хресті. Здавалося, смерть, ненависть, злоба святкували свою перемогу. Спаситель лежав мертвим у гробі. Навіть деякі думали, що не буде уже цей Месія проповідувати та навчати людей, не матиме послідовників, бо Його вже немає на землі. І що ж?

Сьогодні ми “…бачимо, що за перетерплення смерті увінчаний славою і честю Ісус…” (Євр. 2: 9). Воскрес! Із гробу повіяло життям! Усе навколо радіє і веселиться, бо нам дароване життя. Наш Спаситель Воскрес!

Ісус Христос Воскрес і про це написали усі чотири євангелисти; про це “Свято над святами і Торжество над торжествами” писали усі святі отці та учителі Христової Церкви! Вони прагнули, щоб ми відкрили свої мисленні очі і, перенісшись у ті далекі часи минувшини, хоча б частково відчули ту неземну божественну радість, яку відчули жінки-мироносиці та апостоли, взнавши, що Христос – Воскрес!

У цей Великий день Христос повстає із мертвих! У День цей Світлий Христос перемагає жало смерті, знищує засуви темного пекла і дарує свободу душам, що в ньому перебували. У День цей Урочистий Христос, піднявшись із гробу, являється людям, для яких Він народився, помер і, зрештою, воскрес із мертвих, щоб ми, визволившись від смерті, стали спадкоємцями вічного життя.

“Христос Воскрес!” – цей благовісний привіт для нас, християн, є початком і кінцем нашої проповіді, серцевиною нашої віри, основою нашої надії та звершенням нашої любові. У цей День, який створив для нас Господь, ми не перестаємо свідчити про Воскреслого із гробу Христа Життєдавця. Свідчення про Воскресіння Христове має для нас, віруючих людей, важливе значення, тому що за вченням Божественного Одкровення, ми подібно до Христа, воскреснемо тілесно.

Людство ХХІ століття по-різному зустрічає цей Великий День. Є серед нас і такі, яким це Свято не приносить ніякої радості. Вони давно забули про Бога і про Його любов. Вони більше нагадують тих, хто і після Воскресіння Христового не повірив у Нього. Часто діла і поведінка людей повторюється і тепер поряд з нами ми зустрічаємо таких, яких не торкається ця радість.

Проте водночас у кожному поколінні знаходяться ті, що бачать Божі шляхи, ті, що вміють бути тихими Божими агнцями історії свого народу, ті, що наслідують Божу покору, лагідність і дух жертви, ті, що усвідомлюють – що хрести й терпіння не тільки минають, але й що без них немає воскресіння. Такими в нинішніх обставинах є тисячі синів та дочок нашого народу, які жертвують своїм життям за нашу свободу і незалежність. У воскреслому Ісусі, нашому невинному Агнцеві, відкривається нам пасхальна цінність їхньої чистої жертви, що виводить нас з дому неволі, – відкриває нам зміст терпіння всієї України на зорі нового тисячоліття.

Найчастіше саме в слабкості та немочі проявляється Божа сила і мудрість. Тому важливо не дати себе ні звести, ні знеохотити в нашій боротьбі, бо те, проти чого ми боремося, – це прояви нечистого духа, який трясеться, валиться на землю, піниться і качається, бо знає, що в крові пасхального непорочного Агнця прийшов йому кінець (пор. Мк. 9: 17-27). Скільки ми пережили “неможливого”, що стало можливим для тих, хто твердо тримався віри у воскреслого Господа!

Дорогі в Христі! Воскреслий Господь кличе нас до досконалості. Втім, джерелом усякої досконалості є лише Він Сам – наш Спаситель, який робить довершеним та справді цінним і тривким плід нашого зусилля. Коли нам ще далеко до досконалості, коли наша держава ще не є такою, про яку ми мріємо, не сміймо відмовитися від нашого зусилля – будувати, жити і змагатися за Бога і Україну, бо Христос – наша Пасха!

Вітаю всіх вас з нинішнім Святом, чи краще, з нинішньою духовною перемогою Ісуса Христа над ворожою диявольською силою і над царством зла; а це дає нам надію на те, що і ми переможемо! Переможемо зло, яке прийшло на нашу землю. Переможемо ворога, який топчеться по нашій Батьківщині! Цей День щоразу оновлює нас у радості й надії Божих дітей, упевнених у Господній перемозі над диявольськими підступами, брехнею і злобою.

У ці спасительні й світлосяйні дні, коли ми поклоняємося триденному Воскресінню Христа Спасителя, наш пасхальний привіт перш за все, нашим воїнам-захисникам! Щиро вітаю з Великоднем духовенство, обласну, міську владу Січеславщини, волонтерів та усіх парафіян нашої єпархії. Щиро зичу вам благословенних свят Воскресіння Господнього, смачної освяченої трапези та світлої пасхальної радості!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

+ Симеон,

єпископ Дніпровський і Криворізький

Пасха Христова

2017 р.

м. Дніпро

Категорія: