ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Преосвященнійшого Владики Симеона

на печать1
03.04.2018 19:52

Дорогі брати і сестри!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Унікальність та особливість цьогорічного святкування Великодніх свят полягає у тому, що ще вчора Діва Марія отримує благу вістку від архангела Гавриїла про те, що вона стане Матір’ю Обіцяного Месії – Господа нашого Ісуса Христа, а вже сьогодні ми чуємо слова: “Чого шукаєте Живого між мертвими? Немає Його тут, Він воскрес” (Лк. 24: 5 – 6).

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Свято Благовіщення Пресвятої Богородиці – це “початок нашого спасіння” (тропар свята), а Воскресіння Христове – це і є наше спасіння. Це торжество, сенс і основа нашої християнської віри. “Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша” (1 Кор. 15: 14), – говорить святий апостол Павло. І хоча між цими обома радісними подіями хронологічно лежить відрізок часу приблизно у 34 роки, цього року вони йдуть пліч-о-пліч, доповнюючи одна одну.

Вкотре, подолавши духовну мандрівку Великого посту, ми знову удостоїлися зустріти свято Христової Пасхи. Воскресіння нашого Спасителя – це великий дарунок Божого милосердя для людства. Показуючи нам торжество Правди над несправедливістю, а Життя над смертю, ця знаменна подія утверджує серце кожного християнина в міцній християнській вірі, постійній надії на Господа та безмежній любові до Бога і ближнього.

Великоднє привітання, яке цими днями лунає в наших храмах, на вулицях і в домівках, сповнює наші серця благоговінням і радістю, адже ми святкуємо незбагненну для людського розуму подію: після трьох днів від погребіння Господь наш Ісус Христос “воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував”.

Направду Воскресіння Христове здивувало тамтешній тогочасний світ і не перестає дивувати сьогодні. На саму вістку, що Христа немає в Гробі, з’являється природна думка – вкрали. Навіть у розумі ця подія не вкладалася, як це Ісус міг воскреснути з мертвих. “Але Христос воскрес із мертвих, первісток серед померлих” (1 Кор. 15: 14, 20), тобто Він є початок нашого майбутнього воскресіння. Перейти від земного виміру думання у світ духовний є занадто незвично для людини і природними силами зробити їй це, без благодаті Божої, неможливо.

Воскресіння – це Христова перемога, якою Господь відкриває перед нами перспективи нашої перемоги. Як Ісус подолав гріх і смерть, так і ми покликанні у своєму житті перемагати зло.

Характер Пасхальної перемоги показує нам Голгофа. Це перемога жертовної любові, перемога Того, хто жертвує собою сам. Христос не обіцяє своїм послідовникам легкого і безтурботного життя, але зауважує: “У світі страждатимете, але бадьоріться! Я переміг світ” (Ін. 16: 33). Про це важливо пам’ятати, коли зазнаємо труднощів і страждань, чи стаємо свідками горя наших ближніх, коли спостерігаємо непросту ситуацію в нашій державі та світі.

Цього року ми вкотре святкуємо Великдень в умовах анексії Криму та військових дій у східних регіонах України, котрі щоденно стають причиною страждань численних українських родин, які змушені хоронити своїх найближчих, дбати про лікування покалічених, розраджувати та допомагати тим, кого підступний і жорстокий агресор зробив вдовами і сиротами, позбавив власних домівок…. У такій ситуації в наші серця може закрадатися відчай, смуток і непевність. Подібне відчули і апостоли, коли тіло Того, на кого вони покладали надії, було покладено у гробі і вхід закрито каменем із печатками. Однак Христос воскрес! У непростих обставинах нашого життя і до кожного з нас лунають слова Господа, якими Він підбадьорював і зміцнював дух своїх учеників: “Не бійтеся!” (Лк. 5: 10). Не біймося, бо воскреслий Христос перебуває з нами. Він завжди стоїть на боці скривджених та утиснених. Сьогодні поразки – завтра перемога. Ми твердо віримо, що Бог підтримує нас своєю переможною десницею, бо з нами правда, яка завжди торжествує, як це демонструє нам свято Христового Воскресіння! Відчуваю, що цей рік буде переломним у ході війни! Не може Україна постійно страждати! Побачите, радісні вістки будуть змінювати одна одну!

Дорогі у Христі! Перебуваючи у Пасхальному таїнстві нашого Господа, прийміть мої найщиріші вітання та найкращі побажання з нагоди цього найбільшого християнського свята. Нехай усі наші житейські турботи й печалі відступлять перед немеркнучим світлом Христового Воскресіння, а нескінченна радість пасхального торжества охопить все наше життя. Ділімося нею з тими, хто страждає і переживає труднощі, хто потребує співчуття і уваги. Нехай воскреслий Спаситель вдихне і в наші душі твердий намір виконувати Його заповіді!

Сердечно вітаю зі святом Світлого Христового Воскресіння Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, голову Дніпропетровської обласної ради Гліба Олександровича Пригунова, губернатора Дніпропетровщини Валентина Михайловича Резніченка, мецената Дніпропетровської єпархії, президента міжнародного благодійного фонду «Солідарність» Олександра Володимировича Петровського з друзями, депутатів і чиновників усіх рівнів. Особливо вітаю українських воїнів, які є нашими видимими ангелами-охоронцями та молитовно бажаю мудрості, злагоди, терпіння і допомоги Божої у відповідальному служінні своєму народу.

Світло слави Христової, що засяяло від життєдайного Гробу, нехай перебуває з нами і нехай осяює наші серця Божою любов’ю, яка перевищує розуміння, об’єднує людей, долаючи національні та культурні кордони, бо світло Христове просвічує всіх.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

+ Симеон,

єпископ Дніпровський і Криворізький

Пасха Христова

2018 р.

м. Дніпро

Категорія: