ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Преосвященнійшого Владики Симеона

на печать1
26.04.2019 18:08

Пасхальне послання

єпископа Дніпровського і

Криворізького Симеона

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву

та всім вірним

Дніпровської єпархії

Православної Церкви України

Дорогі брати і сестри!

Христос Воскрес!

Цей радісний одноголосий благовіст лунає сьогодні по всьому Всесвіту. “Воістину Воскрес!” – відповідають ті, хто повірив у воскресіння нашого Спасителя та Його перемогу над пеклом та смертю. Наша віра у Воскреслого – це віра у воскресіння, яке кожен із нас особисто зможе пережити. Саме завдяки вірі ми стаємо християнами, тобто причасниками вічного життя нашого Божественного Спасителя, який сьогодні у славі виходить із запечатаного гробу.

Ми святкуємо подію, про яку свідчили святі апостоли. Благодаттю Святого Духа в пасхальних богослужіннях ми можемо пережити те саме, що відчували і засвідчили жінки-мироносиці при гробі та апостоли, які особисто зустрілися з воскреслим Спасителем і були його свідками аж до краю землі. У нинішньому святі наново з’єднаймося з Ним і промовмо до Нього словами апостола Фоми: “Господь мій і Бог мій” (Ін. 20, 28).

Не забуваймо, що без страждань, не було б Воскресіння. Стражденний і Воскреслий Господь присутній у кожній людині, яка зазнає терпіння, і Він вводить нас у своє Воскресіння, даруючи нам радість у ньому. Хто терпить в ім’я любові до Бога і ближнього, той вміє веселитися в Бозі, радіти істинною та вічною радістю Воскреслого.

Тому дивімося на наші теперішні страждання, особисті, сімейні, місцеві, всенародні, у світлі пасхальної ходи за воскреслим Христом, переходу в радість, руху в надії на цей світлий день, створений Всевишнім. Пасха Господня відкриває нашому народу істину, що наша боротьба – це вхід у Його радість. Наша любов до Батьківщини, що кличе нас до самопожертви в ім’я її свободи і незалежності – це насправді дорога до Воскресіння. Наш непереможний український дух дає свідчення перед світом, що не треба боятися перед смертоносною брехнею та насильством агресора, “бо воскрес Христос як Всемогутній!”

Сьогодні Сам Господь нас втішає – перемінює наш смуток на радість, як це сталося із жінками-мироносицями. Вони йшли до Господнього гробу плачучи, а повернулися сповнені істинною радістю в Бозі. Ішли в темряві безнадії, а отримали світло Воскреслого і звістили апостолам й усьому світові, що Христос воістину воскрес. Нехай перемінить нас це “чудо, чудо всіх чудес”, а через нас – наше суспільство і країну.

Святкувати християнську Пасху означає для нас сьогодні бути здатними силою Воскреслого вставати і пробудитися до дії, – бути здатними до особистої пасхальної самопожертви задля добра свого народу, його свободи та кращої долі. Святкувати християнську Пасху означає для нас сьогодні бути носіями перемоги життя там, де панує смерть. Щиро визнавати те, що Христос “воістину воскрес”, означає повірити, що завдяки нашому особистому рішенню та зусиллю є воістину можливим побороти неправду в нашому суспільстві, що саме від нас залежить, якою буде наша країна: чи вона буде вмирати віддана на поталу, чи встане, пробудиться, оновиться і воскресне до справжнього життя, гідного людини як образу Божого.

Христос, який сьогодні рве кайдани смерті та виходить з гробу, є нашим виходом із рабства. Він очищує нас від гріха, залежності, обставин, спокус і маніпулювань – очищує від всього, що нас поневолює і забирає в нас життя. Він Воскреслий Господь, є нашим виходом із наших непростих історичних обставин: у Ньому і з Ним переможемо війну і тих, хто її приніс на нашу землю. У світлі Христового воскресіння не дозвольмо себе обдурити ні пустослів’ям та марними обіцянками, ні безпорадністю тих, яким бракує віри в євангельську правду і справедливість, і які лишень нарікають на свою долю.

Труднощі й невигоди – досвід кожного паломника, що йде в пасхальній ході. Не цураймося клопіткої праці і особистої жертви цієї переможної ходи. Ми часто маємо спокусу відмежуватися від дійсності довкола нас, перекладаємо відповідальність на іншого, бачимо швидше зло ніж добро, шукаємо когось на кого скидаємо всі гріхи, слабкості, боягузтво, небажання брати на себе відповідальність за долю свого народу. Хочемо, щоб хтось за нас усе зробив, шукаємо “когось”, хто взяв би на себе наші труднощі й заплатив би ціну за наш добробут, а наші негаразди, щоб без нашого особистого зусилля “пройшли повз” нас.

Натомість Христос нас кличе до іншого способу життя. Він воскрес із мертвих для того, щоб змінити спершу нас, зрушити і підняти спершу мене, а через мене – усе і всіх довкола. Якщо я хочу кращого суспільства, країни, то спершу мушу стати кращим сам. І день цієї великої переміни, коли наше Сонце встає, є саме сьогодні! Сьогодні наш Великдень! Станьмо великими у Воскреслому Спасителеві! Христос засяяв нам із гробу і є нашим Сонцем правди. Досить нарікати – час діяти! Сходить Сонце починається новий день. У світлі Його проміння маємо даровану нам нагоду саме сьогодні, у цей день і час – не змарнуймо її!

Дорогі у Христі брати і сестри! Вітаю усіх Вас із нинішнім світлим празником Воскресіння Христового, із днем визволення від смерті й зла та відкриття дверей до життя в надії та любові. Насамперед, з словами вітання звертаюся до мецената єпархії Олександра Володимировича Петровського з друзями. Висловлюю подяку воїнам нашим та волонтерам за жертовність до України. Окремо висловлюю слова подяки усім вірянам, які щоденно розбудовують нашу Українську Помісну Православну Церкву тут на Дніпропетровщині. Вітаючи з Пасхою Христовою обласну владу, міську раду, бажаю різновекторних успіхів на благо нашого народу. Божої милості та щастя бажаю нашим українським дітям. Ще раз усіх, дорогі браття і сестри, поздоровляю з Великодними Пасхальними святами !!!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

+ Симеон,

єпископ Дніпровський і Криворізький

Пасха Христова

2019 р.

м. Дніпро

 

Категорія: