Різдвяне послання єпископа Дніпровського і Криворізького Симеона

послання1
05.01.2019 13:19

“І Слово стало плоттю, і вселилося між нами..; і ми

 бачили славу Його, славу, як Єдинородного від Отця”

(Ін. 1: 14).

Споглядаючи на споконвічного Бога, народженого в убогому вертепі, Церква співає: «З лона Отчого зійшов Ти, Чоловіколюбче, і несказанним смиренням прийняв надприродну убогість.

У народженні між нами свого Єдинородного Сина Всесильний Творець всього видимого й невидимого відкриває нам правду про найважливіші та найглибші істини ставлення батьків до власної дитини. Він поводиться зі своїм творінням, як люблячий Батько, який дбає, щоб Його дитина мала все, що потрібне їй для життя і для зросту до зрілості, на Його Образ і Подобу. А в постаті Пречистої Богородиці, Він показує нам велич матері, яка ділиться власним тілом, щоб привести дитину на світ, і день та ніч у ніжності й відданості  піклується про неї, обдаровуючи її найвищими силами своєї душі, своїм духовним світом, сповненим благодаті Святого Духа.

У Христі Ісусі Бог назавжди взяв на себе повноту того, що ми називаємо “бути Людиною” – усі виміри людського життя з усією його величчю, але й водночас з усією його драматичністю.

На основі такого боголюдського досвіду Всевишній знає про те, що нас болить, чому ми плачемо чи радіємо. Він знає кожного з нас, тому що аж до кінця світу продовжує жити з людиною і в людині. Він продовжує страждати в кожному людському терпінні, радіє кожною нашою радістю, продовжує вмирати в кожному смертному, продовжує бути переслідуваним і приниженим у кожній особі, яку сучасний світ зневажає і відкидає. Різдво – це народження Бога в кожному з нас, воплочення Сина Божого в нашій життєвій історії, у нашому житті, хоч би яким нікчемним чи складним воно нам не видавалося. Тож наше життя в будь-якому разі має сенс, бо те, що є наше особисте, навіки стало Його особистим!

Сьогодні Христос-Господь “для нас, людей, і заради нашого спасіння”

народжується в історії нашої об’єднаної святої Церкви. Історична мить, що відбулася наприкінці року, що минув, і яку ми соборно пережили, подарувала нам автокефалію, подарувала нам Єдину Українську Помісну Православну Церкву. Господь почув молитви українського народу і зусиллями Вселенського Патріарха Варфоломія, Святійшого Патріарха Філарета, президента України Петра Олексійовича Порошенка, Верховної Ради, мецената єпархії Олександра Володимировича Петровського та всіх наших вірян, яким ми безмежно вдячні, було відновлено канонічне єднання зі світовим Православ’ям. Однак, як колись у Вифлеємі Немовлятко Ісус потребував Марії та Йосифа, щоб внесли Його у людський світ, так сьогодні і від нашої новоутвореної Церкви вимагається, аби ми вірою, надією та любов’ю до Бога та Батьківщини втілювали Євангельське вчення Христа у наш світ, сучасну історію та культуру. Навіть більше, ми повинні принести Христа, сьогодні народженого задля нашого спасіння.

Тому святкуймо Різдво Христове, впускаючи Спасителя, що народжується, у все, що є нашим сокровенним. Зігріваймо Його нашою живою вірою. Відважно прямуймо за Ним нашою надією, як мудреці за Вифлеємською зірницею. Нехай наше сьогодення буде освітлене ніжною любов’ю, яку виливає на нас Боже Дитя.

Принесімо новонародженого Спасителя в наших колядках до кожного, хто сьогодні сумує чи почувається самотнім. Поділімося нашою радістю та Святою вечерею з тими, хто спраглий і голодний, хто потребує людської уваги. Завітаймо до тих, хто ув’язнений, перебуває на чужині чи в дорозі. Принесімо небесне світло Різдва до поранених і стражденних. Згадаймо в молитвах про полонених, хто зазнає знущань і волає до Бога про світло надії під обстрілами на так званій лінії розмежування, на окупованих територіях на Сході України та в Криму. Думками і молитвою єднаймося з нашими воїнами, які відважно захищають наше Різдво. Не забуваймо і про тих, хто з нетерпінням чекає на їх щасливе повернення додому.

Дорогі у Христі! Нехай у своєму Різдві новонароджений Спаситель наблизиться до кожного із вас та завітає із своїм небесним світлом до кожної оселі, де чекають на Нього! Нехай неземна ніжність Самого Бога зворушить та зігріє серця усіх нас, а різдвяна коляда стане для нас сьогодні, як і колись, могутньою силою, через яку ми будемо ділитися своєю вірою, обновляти наше суспільство та єднатися із усім Всесвітом, що прославляє сьогодні свого Творця і Господа.

Хоч би де ви не були, дорогі браття і сестри, дорогі українці,  від наймолодшого до найстаршого, чи в Україні, чи за її межами, від щирого серця бажаю кожному з вас смачної куті, веселих свят Різдва Христового та щасливого і благословенного Нового Року!

Христос народився! Славімо Його!

+ Симеон,

єпископ Дніпровський і Криворізький

Різдво Христове

2018 / 2019 р.

м. Дніпро

Категорія: