Вийшло друком ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Преосвященнійшого владики Симеона

pasha_fin_pr!!!
08.04.2014 15:25

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

Преосвященнійшого Симеона,

єпископа Дніпропетровського і Криворізького

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву

та всім вірним Дніпропетровської єпархії

Української Православної Церкви

Київського Патріархату

Дорогі браття і сестри!

Христос Воскрес!

Пасхальний світанок знову несе нам давню і завжди нову звістку: Христос Воскрес!

З весняного Єрусалиму, від порожньої гробової печери, окутаної ранковим туманом, ця радісна звістка  понад два тисячоліття лунає світом. “Чому шукаєте живого між мертвими? Немає Його тут: Він воскрес” (Лк. 24, 5) – благовістя про воскресіння Христове, вперше почуте розгубленими жінками, понині звучить в Церкві, стверджуючи Її віру та зміцнюючи у свідченні Істини.

Воскресіння Христове – не символ чи алегорія, це — реальна подія, що відбулася в історії і має величезне значення для кожного з нас особисто.

Слово «пасха» в буквальному перекладі означає «вихід», «перехід», «визволення». На Великдень ми святкуємо визволення від рабства гріха і смерті. Христос перейшов і перевів нас із Собою від смерті до життя, від сліз до радості, від темряви до світла. Своїм світлим Воскресінням Господь наш Ісус Христос відкрив шлях до особистого спасіння людини. Про це апостол Павло говорить: «Якщо вустами твоїми будеш сповідувати Ісуса Господа і серцем твоїм вірувати, що Бог воскресив Його з мертвих, то спасешся» (Рим. 10, 9).

Щороку ми спостерігаємо образ цього майбутнього воскресіння та оновлення творіння у природі, що оточує нас – нині бачимо її пробудження та розквіт, зігрітий весняним сонцем світ ніби співає безмовний гімн хвали своєму Творцеві.

Пасхальна радість допомагає нам забути про труднощі життя, наші скорботи та проблеми. Життя йде своїм шляхом, і, переживши пасхальну радість, ми знову повертаємося до нашої дійсності, часто сповненої зла, ненависті, підозри, ворожнечі серед людей, зневіри й убогості. Кожен віруючий у Христа тою чи іншою мірою відчуває вплив зла. Це вносить дисгармонію у стосунки людини з Богом, ближніми і самим собою. Відсутність віри і християнської любові є причинами занепаду духовності у суспільстві, соціально-політичних потрясінь і загострення проблем.

Перемогу добра над злом не можна отримати і досягнути ні з допомогою філософії, ні завдяки науці, мистецтву, чи технології, ані з допомогою будь-якої ідеології, а тільки нашою вірою в Христа Воскреслого, що зійшов до пекла і воскрес із мертвих, вірою, яка виявляє себе через сакраментальне життя Церкви, а також через нелегку, постійну духовну боротьбу.

У наш неспокійний час, дорогі браття та сестри, закликаю вас зберігати «…єдність духу в союзі миру» (Єф. 4, 3), щоб ніякі життєві негаразди не змогли похитнути нашої віри Воскреслому Христу. Сьогодні у нашому суспільстві іноді штучно, а іноді і природньо створюються проблеми, які викликають збентеження і непорозуміння. Конфлікти між людьми набувають просто вражаючих масштабів. Наше ставлення до цих явищ повинне бути християнським і таким, що відповідає Євангелію.

У ці святі дні ми повинні керуватися не амбіціями та егоїзмом, а піклуватися про конкретних людей і наші справи милосердя сьогодні будуть актуальні, як ніколи. За будь-яких складних обставин нашої дійсності Воскресіння Христове повинно стати для нас джерелом сил у боротьбі зі злом, джерелом оптимізму і духовної радості. Ця радість здатна оживити холодні серця, сповнити їх надії, віри і любові.

Як дуже всі ми сьогодні потребуємо переміни всього нашого суспільства силою Воскреслого Христа! І саме сьогодні ми проголошуємо: «Христос Воскрес!» – і в цьому є джерело нашої надії та невичерпної сили. Святкуючи це світле свято Пасхи Христової, ми твердо віримо, що кожне наше зусилля, навіть найменше, якщо буде благословенне Господом, принесе свої благодатні плоди. Тож молимось всі разом про Божу милість і благословення для нашого народу, щоб він і надалі залишався народом християнським та щоб зростав у вірі й свідомості власної гідності та відповідальності за своє майбутнє. А запорукою та опорою нашої надії є і завжди буде присутність воскреслого Спасителя між нами і слова святого апостола Павла: «Якщо Бог за нас, то хто проти нас? Той, Який Сина Свого не пощадив, а видав Його за всіх нас, – як же з Ним не дарує нам Всього?… Христос Ісус помер, але й воскрес: Він і праворуч Бога, Він і піклується про нас.» (Рим. 8, 31 – 32).

Слова найбільшої радості — ХРИСТОС ВОСКРЕС! — я хочу сказати зараз кожному: і віруючим, які в пості й молитві провели Святу Чотиридесятницю, і тим, хто в цю Пасхальну ніч вперше прийшов у храм, і тим, хто не вірує в Бога. Хай знає кожен: «ХРИСТОС ВОСКРЕС! — і пекло позбавлене влади; ХРИСТОС ВОСКРЕС! — і впали демони; ХРИСТОС ВОСКРЕС! — і радіють ангели; ХРИСТОС ВОСКРЕС! — і торжествує життя; ХРИСТОС ВОСКРЕС! — і мертвого ні одного немає у гробі. Бо Христос, воскреслий з мертвих, — «первісток серед померлих» (1 Кор. 15, 20).

Щиро бажаю, щоб участь у Пасхальному богослужінні наповнила ваші душі миром та спокоєм. Нехай пасхальна радість зміцнить нашу віру, як зміцнила того славного ранку віру Магдалини та інших жінок, які першими побачили порожній гріб, віру святого Петра та інших Апостолів. Нехай ця світла пасхальна радість через кожного християнина вийде за межі наших храмів і шириться світом через справи милосердя та любові.

У ці світлі дні бажаю всім жителям Січеславського краю та нашим владним структурам, інтелігенції, українській армії благодатної Божої допомоги! Бажаю духовного зросту, бути християнами і засвідчувати свою віру не лише на словах, але й самим життям!

Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога Отця, і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами! (2 Кор. 13, 13)

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

З ласки Божої Симеон,

єпископ Дніпропетровський і Криворізький

Пасха Христова

2014 рік

м. Дніпропетровськ

 

Категорія: