ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІЙШОГО АРХІЄПИСКОПА ДНІПРОВСЬКОГО І КРИВОРІЗЬКОГО СИМЕОНА БОГОСЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ, ЧЕСНОМУ ЧЕРНЕЦТВУ І ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ ДНІПРОВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ

послання
01.05.2021 11:23

Дорогі брати та сестри!

Христос Воскрес! Воїстину воскрес!

Нині знову, з Божої милості, ми сподобились стати учасниками радісного Торжества із торжеств і свята над святами – Світлого Христового Воскресіння. Це велична подія є основою нашої віри, яка утверджує нас, і являє нам  невимовну любов нашого Творця і Промислителя до грішних людей. Про це свідчить святий апостол Іоан Богослов промовляючи: «так полюбив Бог світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3: 16).

Всемилостивий Господь Ісус Христос – Друга Іпостась Пресвятої і Животворчої Тройці,  зі великого свого чоловіколюбства зійшов з небес, воплотився, просвітив людство своїм благодатним вченням і сотворив найвеличніше чудо: подолав смертю смерть, воскрес із мертвих і з собою весь світ воскресив (Акафіст Воскресінню Христовому, 12-ий ікос). Наш Спаситель добровільно зійшов на Хрест, перетерпів страшні муки і погребіння для того, аби кожен із нас мав можливість успадкувати вічне і блаженне життя.

Своїми стражданнями Син Божий звільнив нас від рабства гріха і смерті, вивів із полону диявола, в якому, ми грішні люди, опинились через свавілля наших праотців у раю. Проте тепер нам, перебуваючим у гріховній пітьмі і мороці пристрастей, від гробу засяяло невічірнє світло благодаті Божої.

Чадолюбива Церква-мати сьогодні радісно виголошує, що цим світлом наповнилось «небо і земля, і глибини підземнії» (Канон Пасхи, 3-тя пісня, 1-ий тропар). Під час урочистого пасхального богослужіння Вона словами прп. Іоана Дамаскіна співає і закликає: «Небеса ж нехай достойно веселяться, і земля ж нехай радується, і нехай святкує світ видимий і невидимий: Христос бо воскрес — радість вічная» (Канон Пасхи, 1-ша пісня, 2-ий тропар). Ця радість сяє в наших душах і серцях від розуміння того, що сьогодні звершились давні пророцтва, відновлено втрачену гармонію у стосунках людини з Богом, і цю радість вже ніхто не відбере від нас (Ін. 16:22).

Відтепер, за словами апостола Павла, ніхто і ніщо вже не зможе відлучити нас від любові Божої:  «нi смерть, нi життя, нi ангели, нi початки, нi сили, нi теперiшнє, нi майбутнє, нi висота, нi глибина, анi iнше яке створiння не зможе вiдлучити нас вiд любові Божої, що в Христi Iсусi, Господi нашому» (Рим. 8:38). Нині для нас відкрито врата райської оселі, і увійти до неї може кожен віруючий, який виявляє любов до Бога і ближнього свого, не словом чи вустами, а дiлом i правдою (1 Ін. 3: 18).

Всілякі ж труднощі і випробування, які з’являються на нашому життєвому шляху, ми сміливо і упевнено перемагаємо силою Того, Хто полюбив нас (Рим. 8:37). Для християнина не страшні будь-які підступи диявола, адже «Господь – Просвічення моє і Спаситель мій, кого убоюся? Господь – Захисник життя мого, кого устрашуся?» (Пс. 26: 1.).

Ці слова псалмоспівця Давида набули неабиякої актуальності у наш час. Адже вже другий рік поспіль, світом шириться згубна пошесть небаченого досі коронавірусу. Ця хвороба охопила багато країн, і нажаль, не оминула і нашу Батьківщину. Вірус забрав більше мільйона людських життів по всьому світу, ще більше людей інфіковані. Така ситуація змушує нас замислитись і зрозуміти, що все залежить саме від Бога. В його руках наше життя. Тому ми, як християни, зобов’язані посилити свої молитви до Воскреслого Христа з проханням визволити нас, нашу країну і все людство від цієї згубної пошесті.

Адже саме Він, який взяв на Себе «наші немочі і поніс наші хвороби» (Іс. 53: 4) може визволити нас і від цієї нової хвороби!

Згадаймо сьогодні у своїх молитвах і наших лікарів, які жертовно і самовіддано борються із недугою, спасаючи тисячі життів своїх ближніх, при цьому часто жертвуючи власним здоров’ям та життям. Пам’ятаймо про їх подвиг не лише у своїх молитвах, але ствердимо його своїми добрими справами. Задля цього закликаю усіх Вас дотримуватись рекомендацій Міністерства Охорони Здоров’я України, бути обачними, і відповідально ставитись до свого здоров’я, яке по-правді є даром Божим. Тож цінуймо цей дар і оберігаймо його!

Також в країні тривають бойові дії. Уже сім років триває неоголошена війна, яка забрала чимало життів наших кращих дочок і синів. Багато наших воїнів святкують Пасху Христову на передовій, боронячи суверенітет і цілісність нашої Держави, а їхні рідні і близькі промовляють пасхальне привітання з тугою в серці від вимушеної розлуки. Віримо, що прийде день славної перемоги, в нашій країні запанує довгоочікуваний справедливий мир, а родини воїнів зустрінуть своїх славних героїв.

Проте не зважаючи на усілякі труднощі, Господь не полишає нас без свого батьківського піклування. Свято Воскресіння Христового ще раз нам нагадує про це. Тому сьогодні подякуймо Всещедрому Богові за всі його благодіяння для нас грішних.

Дорогі браття і сестри! Сердечно поздоровляю Вас зі святом Світлого Воскресіння Христового. Вітаю з Пасхою Христовою органи державної влади нашого регіону, мецената єпархії Олександра Володимировича Петровського з друзями, захисників нашої Батьківщини, лікарів, та всіх вірних Дніпропетровської єпархії і весь наш побожний український народ.

Святкуючи це свято, бажаю усім нам кріпостей духовних і тілесних сил, миру та добра. Нехай Воскреслий Христос визволить нас від усіх бід і скорбот, та дарує нам натхнення і сили творити добрі справи, щоб ми разом зробили цей світ добрішим і кращим.

 

Христос Воскрес! Воїстину воскрес!

З любов’ю у воскреслому Христі,

+ СИМЕОН, АРХІЄПИСКОП ДНІПРОВСЬКИЙ І КРИВОРІЗЬКИЙ

Пасха Христова

2021 р. м. Дніпро

Категорія: