Готуємося до Різдва Христового

rizv pist ava
07.12.2012 09:30

Святкуючи пришестя у світ втіленого Бога, що відкрився як любов, ми й самі прагнемо навчитися любові до Бога і ближніх, щирій молитві, прощенню і духоному зросту. Помилково розглядати піст як час, коли чогось «не можна»: не можна вживати м’ясо, мати подружні відносини, дивитися телевізор і тд. Суть посту — не в тому, чого не можна, а в тому, що ми можемо зробити, коли звільнимо свої сили і час. І мета деяких обмежень під час посту — не в них самих, а в тому, що ми можемо зробити завдяки цьому.
Згідно з церковним Уставом, під час Різдвяного посту не дозволяється вживати продукти тваринного походження — м’ясо, яйця, молоко і його похідні. Рибу і вино у звичайній парафіяльній практиці куштують у всі дні, крім середи і п’ятниці (крім тих випадків, коли на середу або п’ятницю припадає велике церковне свято, наприклад, Введення Божої Матері в Храм чи храмове свято). Монастирські ж правила дещо суворіші.
Виняток м’яса під час посту не означає, що воно «нечисто» саме по собі, або вживати його — гріх. Ми утримуємося від м’яса, тому що хочемо виховати свою волю й довести: людина — не тільки матеріальне істота, яка живе «хлібом єдиним».
Піст тілесний, тобто утримання від вживання певних продуктів, повинен бути урівноважений постом духовним. Сам по собі тілесний піст нічого не дає душі і не наближає нас до спасіння. Навпаки, такий піст може і нашкодити — якщо ми, утримуючись від їжі, думаємо про свою перевагу над тими, хто не поститься. Справжній піст має бути з’єднаний з молитвою, покаянням, утриманням від пристрастей, викоріненням злих звичок, прощенням образ.
Піст — це не мета, а засіб. З його допомогою християни прагнуть приборкати свої пристрасті і очиститися від гріхів. Тілесний піст без духовного вироджується в банальну дієту. Церковні молитви нагадують про те, що духовний піст повинен бути невіддільний від тілесного.
Втім, краще за всі теоретичні міркуваня буде досвід посту. Варто один раз спробувати виконати практично те, до чого закликає Церкву. Хоча б протягом останнього тижня перед Різдвом. Переживання свята буде набагато глибше і радісніше.

Категорія: