РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ КЕРУЮЧОГО ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЮ ЄПАРХІЄЮ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІЙШОГО ВЛАДИКИ СИМЕОНА

послання2
06.01.2020 11:08

Дорогі брати та сестри!

Христос народився! Славімо Його!

Знову настали святкові і радісні дні, коли Церква велично святкує подію народження і пришестя у світ свого довгоочікуваного Спасителя – Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. «Небо і земля нині торжествують, ангели і люди радісно святкують» – так наш боголюбивий український народ оспівує у колядках цю величну подію явлення Божої любові і милості до нас грішних. Сьогодні Церква урочисто виголошує: «Христос народжується — славте; Христос з небес — зустрічайте; Христос на землі — підносьтеся. Співайте Господу, вся земле, і радісно оспівуйте, люди». Цими словами наша свята мати Церква закликає полишити усі наші життєві піклування, і всією нашою душею і всім серцем прославити новонародженого Христа.

Адже із втіленням Сина Божого розпочалась нова сторінка в історії всього людства. Той, кого чекали понад 5 тисячоліть зійшов із небес і народився від Пресвятої Діви Марії Богородиці для того, аби дарувати нам вічне блаженство, і щоб кожен із нас міг успадкувати вічне життя.

Великий подвижник і святитель Церкви Афанасій Великий ще у далекому IV ст. доволі просто відкрив для нас велику істину Боговтілення, сказавши, що «Бог став людиною для того, аби людина могла стати Богом». Це величні і глибокі слова, які інколи і не зрозумілі нам. І це не дивно, адже апостол Павло називає втілення Сина Божого великою «тайною Благочестія» (1 Тим. 3: 16).

Для нас, грішних людей, важко зрозуміти, як Цар неба і землі, Господь господарів, невмістимий і Всемогутній Бог зійшов з лона Отчого до грішної землі і народився не у царських розкішних палатах, а у маленькому вертепі поміж пастухів і простих тварин. Для всемогутнього Бога не знайшлось на цій землі жодного місця, ніхто не зміг, або навіть і не захотів прийняти старця Йосифа і Пресвяту Богородицю у себе. Це показує і нам грішним, як часто ми, заклопотані життєвими потребами, не знаходимо у своєму серці місця для Бога. Для Того, який прийшов, аби визволити нас від рабства гріха і смерті.

Проте, маленька печера стала особливим місцем на Землі, де від часу Його народження і до тепер, після 2000-х тисяч років, до нього приходять віруючі з усього світу. Як тоді, так і тепер, до цього святого місця линуть і бідні і багаті. Саме від цього міста для усього всесвіту засяяло невечірнє світло благодаті Божої. Тут розпочався спасительний подвиг Ісуса Христа.

Тому святкуючи це радісне свято, приготуймо новонародженому младенцю Христу розкішні палати нашого віруючого серця. Разом із мудрецями, принесімо Йому в дари золото нашого серця, миро християнської душі і благозапашний ладан добрих справ. У цей день вознесімо щиро подяку Всемилостивому Богу за всі Його благодіяння, які Він щедро вилив на наш народ упродовж усієї нашої історії і особливо минулоріч.

Минулий рік був особливим для нашої Помісної Православної Церкви України. Він був сповнений визначними подіями в історії Української Церкви, і зокрема, нашої єпархії. Рівно рік тому, напередодні величного свята Різдва Христового, Єдина Помісна Православна Церкви України отримала довгоочікуваний Томос про автокефалію від Вселенського Патріарха Варфоломія. Цей документ, який засвідчив нашу церковну незалежність, чекали сотні поколінь наших славних пращурів. Вони упродовж багатьох віків виборювали право на своє самобутнє існування і свою Помісну Церкву.

Отримання Томосу та утвердження Православної Церкви України відбулось завдяки наполегливій праці українських священнослужителів і небайдужих мирян у всіх куточках нашої Батьківщини, серед яких почесне місце належить нашому святому місту Дніпру та єпархії в цілому.

Восени ми урочисто відзначили чверть столітній ювілей відродження і розбудови Дніпропетровської єпархії. За цей невеликий проміжок багатовікової історії Православ’я на славній Січеславщині було зроблено чимало. На берегах древнього Борисфена-Дніпра засяяло багато нових храмів Помісної Української Церкви, в яких возносять свої щирі молитви мільйони українців. Сама ж єпархія стала надійною основою національно-патріотичного духу на всьому півдні і сході нашої неньки-України.

Наш спільний ювілей був відзначений Предстоятелем Православної Церкви України Блаженнійшим Митропомитом Епіфанієм у його доповіді на першому архієрейському соборі 14 грудня 2019 року, який відбувся у древній святині українського народу — Святій Софії Київський.

У цей святковий і радісний день хочу привітати усіх Вас, дорого брати і сестри із цим радісним святом. Щиросердечно бажаю миру, добра, кріпостей духовних і тілесних сил, Божественної благодаті і всіх земних і небесних благ. Нехай світло віфлеємської зорі, як колись пастухам так і всім нам, освітлює наш земний шлях і веде нас, до оселі Господньої до вічного блаженного життя, а Новонароджений младенець Христос зішле нашій неньці Україні справедливий мир і благословить її своїми багатими милостями і щедротами.

Христос Народився! Славімо Його!

З любов’ю у новонародженому Христі

+ Симеон, архієпископ Дніпровський і Криворізький

Різдво Христове

2019/2020 р. Б. м. Дніпро

Категорія: